تفاوت جرائم انتظامی و جزایی به بیان مشاور حقوقی

به بیان مشاور حقوقی در مواردی که پزشک معالج بر خلاف قوانین و مقررات علمی و قانونی اقداماتی را انجام دهد و بر اثر اقدامات وی مشکل و زیانی بر شخص بیمار وارد گردد ، دو حالت پیش می آید :

حالت اول

به بیان مشاور حقوقی مرجع اصلی رسیدگی به تخلفات انتظامی ، سازمان نظام پزشکی می باشد و به دلیل آن که این موضوعات مواردی بسیار تخصصی می باشند ، بایستی موضوع تحت نظارت کارشناسان مربوطه مورد بررسی قرار گیرد .

به بیان مشاور حقوقی ، در صورتی که پس از بررسی های کارشناسان مشخص شود که جرائم پزشکی صورت گرفته ، مجرمانه نیستند با آن فقط با عنوان تخلف انتظامی برخورد خواهد شد .

بر طبق بیانات مشاور حقوقی در صورتی که پزشکان و یا افرادی که به حرفه وابسته به شغل پزشکی مشغول کار هستند ، قوانین شرعی و مقررات صنفی و حرفه ای ، شغلی یا سهل انگاری در کار خویش انجام دهند بر اساس میزان تخلفات بر مبنای قانون با وی برخورد خواهد شد .

حالت دوم

بر طبق بیان مشاور حقوقی ، مرجع رسیدگی و تعیین جرائم پزشکی بر عهده مراجع قضایی همچون دادگاه های کیفری و دادسرا می باشد . به بیان مشاور حقوقی به دلیل تخصصی بودن این موضوعات نیز از نظرات کارشناسان سازمان پزشکی قانونی و همچنین سازمان نظام پزشکی استفاده خواهد شد .

اما توجه داشته باشید که مشخص کردن مقصر و یا بی گناه در جرائم پزشکی نیز بر عهده قاضی می باشد و قاضی رای نهایی را در این موضوعات صادر خواهد کرد . توجه داشته باشید در صورتی که تخلف پزشک و کادر پزشکی ثابت شود که جنایاتی همچون قتل یا ضرب و جرح و نقص عضو ، چه عمدی و چه غیر عمد صورت پذیرفته باشد ، با مجرم بر اساس قوانین و مجازات های پیشبینی شده در قانون مجازات اسلامی برخورد خواهد شد .

برای مجرمین پزشکی مجازات هایی همچون حبس ، جریمه نقدی ، پرداخت دیه و در مواردی محرومیت دائم از طبابت در قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته شده است .

بررسی جرائم پزشکی از نگاه وکیل کیفری

نحوه رسیدگی هیئت انتظامی و تخلفات پزشکی به جرائم پزشکی به گفته مشاور حقوقی

در صورتی که بیمار یا خانواده ی بیمار به سازمان نظام پزشکی شکایت کنند و یا بازرسان این سازمان و یا دیگر مرجع های قضایی گزارشی مبنی بر جرائم پزشکی را اعلام کنند ، سازمان نظام پزشکی این مسئله را به شورای حل اختلاف می فرستد و اگر که در آنجا بتوانند به مصالحه برسند ، پرونده مختومه خواهد شد وگرنه پرونده به دادسرای انتظامی ارجاع می گردد . به همراه هیئت اولیه ی انتظامی ، اعضای دادسرا ترکیبی از دادستان و به عده ی مشخصی دادیار با تشخیص شورای عالی انتظامی توسط رای هیئت مدیره و همچنین حکم ریاست سازمان نظام پزشکی انتخاب و تعیین می شوند .

دادیار هایی که در این هیئت حضور دارند می بایستی حداقل 5 سال سابقه در حرفه های پزشکی یا حرفه های وابسته به پزشکی داشته باشند و دادستان این مجموعه نیز می بایستی از حداقل 7 سال سابقه در حرفه های پزشکی برخوردار باشد .

دادستان می تواند یکی از دادیاران را به عنوان معاون اول خود برگزیند تا به جای دادستان وظایف خاصی را که به عهده ی او گذاشته اند را انجام دهد .

رسیدگی دادسرای انتظامی به جرائم پزشکی

دادسرای انتظامی فقط در موارد زیر موظف به رسیدگی به جرائم پزشکی است :

  • اعلام شکایت آموزش پزشکی ، وزارت بهداشت و درمان .
  • اعلام تخلف از مرجع های قضایی و اداری .
  • اعلام از طرف هیئت مدیره اولیه ی انتظامی پزشکی .
  • تخلف های مشهود و مشخصی که به نظر اعضای دادسرا رسیده باشد .
  • شکایت شاکی ذینفع یا نمایندگان قانونی یک بیمار .
  • اعلام تخلف از سوی هیئت مدیره ، ریاست سازمان نظام پزشکی و شورای عالی .