اداره امور محجوران توسط چه کسی انجام می شود ؟

پیش از این ، توضیح دادیم که به افرادی که توانایی انجام امور مالی و غیر مالی خود را ندارند ، در قانون مدنی محجور گفته می شود . همانطور که قانون نامی برای این افراد تعیین کرده است ، ماده هایی را نیز برای انجام امور آن ها ذکر کرده است . قانون می گوید که انجام امور محجوران می بایستی به دست افرادی انجام شود که از صلاحیت برخودار باشند که این صلاحیت را دادگاه و مرجع قضایی مشخص می نماید .

وکیل دادگستری تهران می گوید : شخصی از نظر دادگاه دارای صلاحیت است که یا صالح باشد ، یا ولی قهری شخص محجور باشد ، یا ولی قانونی وی باشد . ولی قهری به پدر یا جد پدری شخص اطلاق می گردد که به طور معمول انجام کار های فرد محجور با او است که اتفاقا قانون بسیار با آن موافق بوده و بر روی آن تاکید دارد .

 

ولی قهری کیست ؟

به گفته ی وکیل پایه یک خانواده ولی قهری به پدر و جد پدری شخص گفته می شود که به شکلی مشترک و به موازات یکدیگر حق تعلیم و تربیت فرزند و همچنین حق اداره اموال وی را دارند .

 

اختیارات ولی قهری چیست ؟

ولی قهری از تمام و کمال اختیارات برخوردار است . یعنی می تواند هر کاری را که به نفع مولی علیه یا همان شخص محجور است را انجام دهد ، مگر آن که به وسیله ی قانون منع شده باشد .

 

محدوده اختیارت ولی قهری

1.     طبق مواد 81 و 83 قانون امور حسبی ولی قهری اجازه ندارد اموال منقول و غیر منقول محجور ( یعنی فرزند یا نوه ی خویش ) را بفروشد .

2.     با استناد به ماده ی 1241 قانون مدنی می توان گفت که ولی قهری اجازه ی به رهن گذاشتن اموال مولی علیه را نداشته و همچنین نمی تواند معامله ای با اموال وی انجام دهد که موجب بدهکاری و دین او به شخص محجور شود .

3.     ولی قهری نمی تاند برای فرزند و یا نوه خودقرض بگیرد و یا در خرید و فروش با او طرف معامله قرار گیرد . “

4.     ولی قهری نمی تواند اسناد و اشیاء قیمتی مولی علیه را نزد دیگری بهودیعه بگذارد و یا پول او را به بانک بسپارد . “

 

کدام موارد موجب عزل ولی قهری می گردد ؟

به بیان وکیل خانواده ، ” هرگاه ولی قهری طفل ، رعایت غبطه صغیر را ننماید و مرتکب اعمالی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد ، به تقاضای یکی از اقارب وی یا به در خواست رئیس حوزه قضایی پس از اثبات ، دادگاه ولی مذکور را عزل می کند و برای اداره امور مالی قیم تعیین می شود . ”

همچنین در شرایطی که خیانت به امانت ولی قهری نسبت به اموال فرد محجور ثابت گردد ، مرجع قضایی او را عزل کرده و یک قیم برای فرزند مشخص می نماید .

وکیل دادگستری مرد در تعریف اختیارات ولی قهری

اسقاط حق ولایت پدر و جد پدری چگونه رخ می دهد ؟

در صورتی که خود ولی قهری به هر دلیلی محجور گردد یا کافر به دین شود ، مقام قضایی برای مولی علیه قیم جدیدی تعیین کرده و ولایت قانونی از او ساقط می شود .

 

آیا ولی قهری فرزند می تواند مادر او باشد ؟

با استناد به قانون ، مادر تحت هیچ شرایطی نمی تواند ولی قهری فرزند خود باشد . البته این امکان وجود دارد که توسط ولی قهری ، به عنوان وصی منصوب گردد که در این حالت ولی خاص فرزند به حساب می آید .

 

آیا مادر را می توان به عنوان قیم فرزند در نظر گرفت ؟

قیم را از بین ابوین یعنی از میان مادر یا پدر انتخاب می کنند . البته این قیمومیت توسط مقام قضایی تعیین می شود . به این دلیل که مادر از حضانت فرزند برخودار است ، مراقبت از فرزند به قیم سپرده نخواهد شد .

 

تفاوت حضانت با ولایت فرزند در چیست ؟

حضانت صرفا برای حق نگه داری از طفل است و حقی مبنی بر تصرف در اموال و امور حقوقی او وجود ندارد . همچنین حضانت هم حق والدین و هم وظیفه و تکلیف آن ها است که نمی توانند از زیر بار آن شانه خالی کنند . اما در ولایت بر کودک ، امکان دخل و تصرف به مال و اموال شخص و انجام امور حقوقی او وجود دارد .